Børnebørn og hvad har jeg derhjemme

Jeg har løg, hvidløg, urter(her salvie), lidt olie og 4 af de store champignons, som tidligere blev kasseret.Ja ja selvfølgeig har jeg Herbamare...

Jeg er lidt træt, mh hvad mangler jeg. Måske fløde, pasta og ost.

Købte fløde, pasta og Thise grøn kornblomst. 

Stegte løgene bløde i olie, tilføjede champignons, senere salvie og fløde, når det er næsten færdigt tilføjer jeg osten.

Pastaen bliver kogt undervejs i kogende vand med H.

Bonusinfo: Jeg køber hellere en billig olie, der smager af oliven. Helt ærligt, hvorfor skulle jeg betale en bondegård for olivenolie, som ikke smager af en S...!

Bonusinfo: Det er en meget hurtig, velsmagende ret.

Tofu

Af en eller anden grund tager jeg altid lidt  på om sommeren.

Jeg går ikke på diæt, jeg går på asiatisk mad. De andre dage fik vi noget lignende, men denne gange stod menuen på en ret med tofu. Retten er vegansk. 

Tofu i terninger, ristet i lidt olie på en pande

Tynde glasnudler kommes i kogende vand

Løg i skiver - Hvidløg hakket - Broccoli i små buketter - Chili  uden kerner og tyndt skåret- Gulerødder i tynde skiver - Champignons i skiver .

En wok varmes op med lidt olie og grøntsagerne kommes i lidt ad gangen, glasnudlerne og til sidst tofuen i. 

Det må godt være lidt væske, så måske skal der tilsættes lidt vand.

Der krydres med citronsaft, fiskesauce og peber. Der pyntes med persille eller koriander

falafler og lasagne

Det går rigtig godt med at have et par vegetariske dage, Lørdag fik vi falafler og i dag fik vi en grøn lasagne, hvor pastapladerne var skiftet ud med squash.

Jeg steger falaflerne på panden. 

Kikærter enten nogle, der har været lagt i blød dagen før eller en dåse. Man kan lægge en større portion i blød, og så fryse dem man ikke bruger i passende portioner. Jeg havde lagt en lidt for stor portion i blød, så nu har jeg en pose i fryseren. De køges så møre i vand tilsat Herbamare, ca 20 min. Vandet hældes fra. de skal være ret tørre.

Når de er kølet af blendes de med 1 løg, lidt chili, persille, hvidløg, jeg havde et stk ingefær, det blendede keg også med. Det røres sammen med 1 æg og så meget kikærtemel, at det kan formes i hånden til små boller. Som så steges på panden i olivenolie.

En kort våd rundt tur omkring sommerhuset og lidt til, så var der kantareller. Jeg prøver stadig med mere vegetarisk.
Nu følger nogle billeder, som jeg suk ikke er tilfreds med, men det smagte godt

Halvspist fyldig kartoffelsalat, lavet frit efter www.kirstenskaarup.dk Jeg følger sjældent opskrifter helt, de er mere en inspiration.

Svampene blev ristet på en tør pande, da vandet var væk, lidt olie, lidt løg, salt og nej ikke peber, jeg havde lyst til muskatnød.

Rødbeder kogt med skræl, overhældt med koldt vand og vupti skrællen går af. Derefter vendes de i en olie/eddike/sennepsdressing. Bonusinfo: Västervikssennap fra Sverige er jätte bra.

Mens vi spiste, kom en sommerfugl, med lidt besvær fik vi den ud i friheden

Skøn grøn suppe

Var inde på Kirsteskaarup.dk og faldt for denne suppe. En grøn suppe med squash og ærter.

1 løg, 4 fed hvidløg, 2 squash, 1/2 pk frosne fine ærter, grøntsagssuppe (herbamare), salvie, kartofler ved varm servering, avokado ved kold, 2dl fløde og salvie

Det blev den varme suppe.

Løg, hvidløg og squask skæres i tern og steges i olie, de skal blive klare og ikke brune, kartffel i tern kommes ved og 2- 3 dl suppe tilsættes sammen med et par blade salvie. Det koger til kartoflerne er møre. Nu kommes det meste af fløden i, og det varmes igennem.

Jeg havde bagt et løg/rosmarinbrød samtidig, så ovnen var varm, her kom jeg en lille håndfuld salvieblade.

Ved servering hældte jeg det sidste fløde på i en ring og dryssede med de bagte salvieblade, jeg har en plante i haven.

en treretters vegetarisk menu

Jeg fik lyst til at prøve en treretters vegetarisk menu. Bl.a. for at hale lidt ind på efterslæbet med det vegetariske.

Forretten blev:

Tomattartar med græsk agurksalat.

Tomattartar:

Kernerne fjernes fra tomaterne, som derefter skøres i så småtern som muligt, de blandes med lidt olivenolie, lidt salt evt lidt chili. De preses ned i et decilitermål, vendes ud på en tallerken lidt basilikum lægges på og agurksalaten lægges ved siden af.

Græsk agurksalat

Revet og vredet agurk, yoghurt, hvidløg og salt blandes

Hovedret Tofu med kantereller og nye kartofler

Tofuen blev skåret i skiver og blev behandlet som Hor Wings. Dvs. vendt i mel, her kikærtemel og bagt brune i ovn. I mens blandede jeg en marinade af ketshup(isis), chili, Teriaki og raz el hanout, som jeg vendte den tofuen i, og så kom det i ovnen igen.

Kanterellerne blev ristet på en tør pande til vandet var fordampet, så blev der tilsat smør og løg. Til sidst lidt salt og peber.

Lidt hjemmelavet pesto som ekstra tilbehør. Den blev lavet af ravost, mandler, persille, hviddløg og olivenolie, det hele blev blendet med stavblender.

Jordbær ikke med fløde ¨, men med gorgonzola og et strejf af honning

Pitabrød med falafel

Det skulle være nemt pitabrød og falafler fra fryseres. vi havde begge været til fest dagen før-

Pitabrød

25 g gær
3 dl lunkent vand
2 spsk olie
1 tsk salt
Ca. 450 g mel

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt det øvrige og det meste af melet.
Ælt dejen grundigt og stil den til hævning under et fugtigt viskestykke i ca. 1 time.
Tænd ovnen på 225 grader og læg 2 plader med bagepapir eller 2 bagesten ind, så de er varme.
Del dejen i 8 dele, som trilles til kugler. Rul dem til flade pitabrød på et meldrysset bord.
Lad dine pitabrød hæve i 3-4 min. og læg dem ind på den varme plade/bagesten.
Bag dine pitabrød 6-8 min. og læg dem under et viskestykke, så de forbliver bløde.

Falafel

175 g kikærter(udblødte natten over) eller en dåse
2 håndfulde bredbladet
persille
2 fed hvidløg
1 lille løg
1 spsk. stødt spidskommen
1 tsk. bagepulver
2 tsk. salt
¼ dl citronsaft

Dræn vandet fra kikærterne, og blend kikærter, persille, hvidløg, løg, spidskommen, bagepulver, salt og citronsaft i en foodprocessor.
Saml massen til en dej, og form ca. 14 små falafler ved at presse dejen sammen i hånden - brug gerne et kuglejern, hvis du vil have dem runde. Steg falaflerne i rigeligt olie i en stor varm pande eller wok ved middel varme, til de er gyldne og møre - de skal have 3-4 minutter hver.

Derudover tomater, løg, salat peberfrugt eller hvad man nu har.

Tzatziki

Yoghurt, dild. presset hvidløg, agurk (revet og vandet pesset ud) blandes og smages til med salt og peber. 

Tomatsuppe

I går fik jeg lavet en rigtig, rigtig god tomatsuppe, hvorfor jeg ikke lige fik taget et billede, ved jeg ikke, Men medens jeg stadig kan huske, hvordan jeg gjorde, vil jeg skrive den ned her:

1 kg modne tomater - 1 rød peberfrugt - 1 løg - 2 af de runde hvidløg eller 3 fed - mascapone - lidt honning - olivenolie - salt - lidt tørret chili - bailikum.

Tænd ovnen 190 grader. Skær tomater og løg i kvarte stykker og peberfrgten i store stykker. Læg det i et ovnfast fad sammen med hvidløgene, som ikke er blevet pillet. Kom olie, lidt honning, salt og chili hen over. Skal bages i ovnen ca. 45 min.

I mendes blendes en pæn håndfuld basilikum  sammen med olivenolie. Jeg brugte minihakkeren, det blev ikke fint nok,

Tomaterne, løget og den røde peberfrugt blenes til en suppe, jeg brugte en stavblender, det gik fint. Hvidløget presses ud af skallen, pas på det er VARMT, 

Det kommes i en gryde og en pæn klat mascapone og hvidløget røres i og varmes igennem. Serveres med den nu fine grønne glatte olie, som tegnes i en spiral. (Det var her minihakkeren tabte) 

Penne med ricotta og tomat

Penne med ricotta og tomat

4 pænt store tomater

4 forårsløg

2 fed hvidløg

4 æg

250g ricotta

salt, peber og friskreven muskatnød

250 g penne

parmasan

2 skefuld smør

Tænd ovnen på 200 grader. Kog penne al dente. Hæld kogende vand over tomaterne og lad dem stå i vandet, pil skrællen af og skær dem fint ud. Skær forårsløg i tynde skiver, pres hvidløget.

Ricotta røres grundigt med æg, salt, peber og muskat. Løg og hvidløg røres i. Tomater og penne blandes i.

Det kommes i en ovnfast form, parmasan rives over, til sidst fordeles smørret i små klatter.

Bages i ca 25 - 30 min. til det har fået en pæn overflade.

En salat passer godt til.

Suppe fra Marokko

 

 

Min yndlingsopskrift på suppe er fra Kirsten Skaarup ”Vegetarisk køkken Marokko”. Kirsten er i det hele taget min nummer et, når det handler om vegetarisk mad.

Blog/hjemmeside www.kirstenskaarup.dk

 

Chilistærk tomatsuppe med abrikoser

 

  • 100 g løg.

  • 4 fed hvidløg

  • 3 stilke bladselleri

  • 250 g tomater

  • 100 g abrikoser

  • ca. ½ tsk. tørret knust chili

  • ca. 1 l. grøntsagsbouillon (Herbemare)

  • 50g trådnudler

  • 2 spsk. Hakkede mynteblade, gem lidt til pynt

 

Hak løg og hvidløg og steg dem klare i olie. Skær bladsellerien i tynde skiver, hak tomater og abrikoser og kom de tre ting i gryden. Svits endnu et par minutter.

Hæld bouillon ved, hvis man bruger Herbemare intet salt, og lad det simre under låg 20 – 30 min. Kog nudlerne med de sidste 5 – 6 min.

Smag til og server med et drys af frisk mynte.

Ps. Jeg har kun lavet suppen med tørrede abrikoser.

Surkål

 

Hvis man er til surkål, er det her en nem og skøn erstatning. Burde måske ikke stå her, da der er bacontern.

 

  • Spidskål fint strimlet

  • Bacon skåret i tern, kan undværes

  • Et løg i skiver

  • Et par fed hvidløg revet

  • Smør

  • Hvidvin ca en halvflaske

  • Hvidvinseddike efter smag

  • Kålpølser en til to pr person

  • Rosmarin

  • Evt. ramsløg

  • Salt og peber

 

Smelt smørret og kom bacon og løg i gryden, det skal ikke brunes men varmes godt igennem.

Når løget er gennemsigtigt kommes spidskålen i. Når spidskålen er faldet sammen kommes hvidvin i sammen med hvidløget og rosmarinen. Det koger stille i 20 min. til kålen er mør. Der krydres med hakket ramsløg, salt og peber.

Kålpølser kan varmes med de sidste 5 min minutter i gryden. Kartofler smager glimrende til, ligeledes sennep.  

Champignons med gnochies

 

olie, jeg foretrækker olivenolie

500g champignons

2 fed hvidløg

1 bdt persille

salt peber

citronskrald i strimler

muskatnød

Champignonerne skæres i tinde skiver. Hvidløget hakkes fint.Olien varmes godt op i en pande. Champignons kommes på panden og r istes godt i gennem under omrøring. Hvidløg tilsættes og der skrues ned for varmen. Det små steger i ca 10 min. Så smages til med salt, peber, muskatnød, citronskrald og persille.

Kan bruges sammen med nudler eller gnochies.

Gnochies

Smager naturligvis bedst hjemmelavede, men kan drille frygtelig.

1kg bagekartofler

150g mel

100 g semulje

salt

Kog kartoflerne uden salt i ca. 20 min. De skal sættes over i koldt vand. Lad dem køle så meget af at de kan pilles uden at man brænder fingrene alt for meget. Kom kartoflerne igennem en kartoffelpresse eller pres dem med en gaffel eller en stamper, eller riv dem på råkostjernet. Det må ikke blive til puree. så bliver det klister og vil ikke hænge sammen i sidste ende. Bland mel og semulje i sammen med salt. Og form den stadig varme masse. Rul den til fingertykke pølser, skær dem i passende stykker ca. 3 cm. Sæt et mærke med en gaffel. Lad dem ligge på et melbetrøet viskestykke i en times tid. Varm en stor gryde med letsaltet vand. Når det koger kommes gnocchierne i. Når de stiger til vejrs skal vandet holdes lige under kogepunktet i ca 10 min. hav lidt koldt vand parat, hvis det skulle blive for varmt.

Ja de er lidt drilske, jeg har ikke prøvet med semulje. De er lykkedes for mig, men jeg har også oplevet, at de er smuldret i vandet.

Man kan købe dem færdige, men de er ikke ligeså gode..