Torskerogn i cocotte

2 små par bukser

1 lille løg finthakket

Lidt bladselleri det fine fra midten fint snittet

1,5 dl fløde

2 - 3 æg

salt og peber

Skær bukserne igennem på langs. Pres ved hjælp af kniven rognen ud af skindet fra spidsen mod den åbne ende. Det går ret nemt.

Bland ingredienserne godt. Smør nogle små forme og kom blandingen i. Bag i ovnen ved 180 g. i 15 - 20 min. 

Serveres med brød og en salat.

Grillede Blæksprutter med sød chilidressing

Jeg har været så heldig at have et af de bedste kinesiske supermarkeder, https://www.asiensupermarked.dk/, lige om hjørnet, derfor har jeg langt de fleste ting til retten enten i skabet, køleskabet og/eller fryseren. Fiskesovs kan erstattes af salt, selv erstatter jeg altid citrongræs med revet citronskal, da hr. Mand ikke mener, han kan tåle citrongræs.

 

Dressing:

Hvidløg 4 fed - 1 rød chili - 1 stk. tommelstort ingefær – revet citronskal, erstatter citrongræs, - 1 dl. Rørsukker – ½ dl. Æbleeddike – ½ bdt. Koriander – 1 spsk. fiskesovs – 1spsk. soya

 

Pil og hak hvidløgene, fjern frøene fra chilien, og skræl ingefæren. Kom det i en minehakke eller blender sammen med korianderen.

Smelt sukkeret med lidt vand til det er blevet brunt, kom derefter chili/urteblandingen i og varm det igennem. Til sidst tilsættes fiskesovs, soya og æbleeddike.

Blæksprutterne har jeg købt frosne hos kineseren, de er gjort i stand og skåret i mønster, men det er ikke svært at lave mønstret selv. De kan grilles på en pande, det tager kun et par minutter. Kammuslinger eller tigerrejer kan bruges i stedet for.

 

Jeg skulle nok have brugt nudler, men jeg kan se, at jeg har brugt frisk pasta med spinat. Desuden har jeg brugt edamebønner, det kunne være alm. bønner og lidt tomater.

Jeg har sandsynligvis varmet tomater og bønner i dressingen, og kogt pastaen ved siden af.

 

Det hele er så blevet anrettet på et fad.

 

Bonusinfo: Fiskesovs lugter forfærdeligt, hvis den koger med, så den kan kommes i til sidst.

Laks i wok

Hornfiskesæsonen sluttede alt for hurtigt, så de sidste par gange, har menuen stået på laks. Denne gang i vok.

1 porre - 2 gulerødder- 1 halv aubergine -  1 squash -  1 rød peberfrugt  - 2 tomater  - 2 skiver laks skåret i tern uden skind - teriyakisauce - Herbamare - peber - olie

Det hele skæres ud, så det er parat til at komme i wokken. Først olie, når den er varm kommes porrer og gulerødderne i, de får et par minutter inden auberginen kommes i , det varmes igennem og så fremdeles. Jo jeg kommer laksen i til sidst, den må selvfølgelig ikke være rå, men den skal heller kke dø en gang til. Hertil ris.

 

laks i pakke

I det her tilfælde blev det laks, men det kunne have været en anden fisk. 

Man tager bagepair, lægger laks sammen med spinat. lidt løg, tomater, her halverede, en klat smør og en smule Herbamare. 

Ovnen sættes på middel varme, de fleste ovne jeg kender til er meget forskellige, men man plejer at kende sin egen. 

Pakkerne lukkes og sættes ind i ovnen ca. 20 min. 

i mens laves ris. Det bliver færdigt samtidigt, udover Herbamare kom jeg gulerødder i tynde skiver. Jeg bruger de små snackgulerødder.

Hornfisk igen igen

Dennegang med remouladesovs

Remouladesovs er egentlig ret enkel.

Man laver en opbagt sovs. Smør og mel varmes godt igennem, uden at melet tager farve, mælk, jeg bruger sødmælk og vand fra kartoflerne, som bliver kogt med Herbamare, det kommes gradvis i til en passende konsistens. Derefteer tilsættes remoulade, den plejer jeg at lave selv, men det tør jeg ikke i dette tilfælde, men i Irmaa kan man få en god økologisk, og den brugte jeg.

BonusinfoJeg har to måder at lave remoulade, enten med pikles med brøndumssnaps, igen den ligger i køledisken hos Irma, og så en økologisk mayonnaise i glas. Eller samme pikles med Brøndumssnaps og en hjemmerørt mayonnaise. Før i tiden hakkede jeg pikles'en inden, men det gør jeg ikke længere. Men min "hjemmelavde" remoulade har medført, at når jeg smager den "normale", smager den mest som en underlig syltetøj.

Panering

Jeg plejer at købe rasp i Asien supermarked i Christianmindesgade på Østerbro, men der var jeg så lige ca. 50 km for langt væk. Så jeg gik i Kvickly Frederiksværk for at se, om de havde noget godt rasp, men det var nok lige i overkanten af, hvad man kan forvente.

Men mens jeg ledte, havde jeg spottet, at de havde noget godt knækbrød, der ligner det hjemmebagte, så det tog jeg. Jeg har selvfølgelig også en minihakkker i sommerhuset.

Det blev en rigtig god rasp, som jeg vendte et par foreller i.

De blev stegt i rigeligt smør sammen med lidt citronskaller, som var blevet til overs, da jeg lavede dressing til fennikesalaten, som sammen med meget tynde ovnfritter var tilbehøret til forellerne.

Den panering kan jeg godt anbefale.

Fennikel skæres så tynd ud som man kan, ligeledes lidt løg og et lille stykke chili, som er meget findelt, chilien altså. Olivenolie, citronsaft og salt kommes over. Til slut lidt hakket persille.

Det var længe siden, vi havde fået foreller, jeg fik nogle engang, der smagte af mudder, ingen rar oplevelser. Disse her var dog perfekte

Varmrøget laks

Nede i Berlin var der et lille marked iTusnelda Allé om onsdagen, der stod en "røgmand" med sin brændeovn. Han solgte den skønneste varmtrøgede laks. Frisk og ikke oversaltet. Nu har jeg prøvet nogle gange at gøre ham kunsten efter på grillen, og i går lykkedes det. Succeen blev selvfølgelig ikke mindre af, at Peter og Ulla endelig var klar med de nye kartofler, som blev nænsomt behandlet og kogt. Vandet fra kartoflerne blev sammen med citronsaft,  og skal + maizena brugt til saucen, der lige blev afrundet med lidt smør.

Laks med citron og kapers sauce

Laksefiletter med skind 

lidt olie

smør

kapers

citron 

Lidt suppe fra kartoflerne, ja jeg koger kartoflerne med Herbemare istedet for salt, det giver en fin suppe.

Steg laksen fra skindsiden i olien, man kan se på siden af laksen, hvonår den er færdig eller næsten færdig. Den skal jo helst ikke dræbes en gang til. Steg en halv citron med, det er utroligt så meget saft, man kan få ud af en stegt citron. Når den er næsten færdig kommes smør, kapers og vand ved.

Server med kartofler og en salat, her en tomatsalat

Laks med citron og kapers sauce.

Hornfisk

 

 

 

Stegt hornfisk med hvide aspagers og spinat.

Muslinger i fløde

 

 

 

 • 1 1/2 kg muslinger 
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 2-3 små frokostgulerødder
 • olivenolie
 • 1 1/2 dl fløde
 • Herbemare i stedet for salt
 • Persille
 • Pasta

En stor gryde/vok  varmes godt op med olivenolie, Når den er godt varm kommes muslingerne i, løg på. Efter ca 5 min har muslingerne åbnet sig, Når de har åbnet sig, sluk for gryden og lad den køle af. Muslingerne skal tages ud af skallerne, så man skal kunne holde på dem uden at brænde sig.

Løg og hvidløg hakkes, de små gulerødder skæres i tynde skiver. Grøntsagerne steges møre ved forsigtig varme. Fløden tilsættes, lidt af vandet fra muslingerne. Det koges igennem, Muslingerne kommes i, 

 

Jeg havde en rest svampe, som jeg blandede i muslingene, men det er ikke et must.

Muslingerne blandes sammen med pastaen.

Hakket persille smager godt som drys.

Pasta med varmrøget laks og røget laks

 

 
 

 

 • Et stykke varmrøget laks (fra fiskehandler) plukket i mindre stykker
 • ca 75 g røget laks skåret i strimler
 • 1,5 dl piskefløde
 • 1 lille løg finthakket
 • 1- 2 mellemstore tomater skåret i mindre terninger
 • olivenolie
 • pasta
 • dild

Sæt vand over til pasta, når det koger kommes pastaen i. Hvis man bruger penne, skulle det blive færdigt samtidigt.

Løget steges bløde i olien, tomater kommes i og piskefløde ligeledes. Når løg og tomater og pasta er færdige, kommes den varmrøgede laks i og varmes igennem. Retten tages af komfuret og hældes over pastaen på et fad. Den strimlede laks blandes i og masser af dild rives over. 

Hornfisk, nye kartofler og spinat

 

 

Ordn kartoflerne og sæt dem over.

Hornfiskene gøres i stand, der er to sidefinner og en rygfinne der skal fjernes, Skær dem ud i passende stykker, vend dem i mel, salt og peber og steg på begge sider i olie/smør. 

Frossen hel spinat tøs op i mælk over svag ild, jævnes med lidt maizen< rørt ud i mælk.

Lidt citron serveres til.

Salt og peber. 

Alle steder hvor det er muligt bruger jeg Herbemare i stedet for salt.

Fiskesuppe

 

 • 3 gulerødder

 • 3 nye løg kunne være forårsløg

 • bladselleri jeg bruger midten

 • rød peberfrugt

 • 3 tomater

 • lidt chili meget fintskåret evt lidt sød chilisauce i stedet, som så skal i ved tilsmagningen.

 • en filet af mørksej

 

 • 2 pressede limefrugter

 • kokosmælk

 • herbemare kan erstattes af fishsauce

 • rapsolie

 • koriander

 

Grøntsager, hvis korianderen er med rødder kommes rødderne og stilke skåret i små stykker i på dette tidspunkt skæres i mundrette stykker og vendes i gryden med rapsolien nøgle minutter, de skal ikke brunes. En skefuld Herbemare og ¾ l. kogende vand kommes i. Det koges efter hvor meget bid man kan lide i grøntsager. Limesaften tilsættes og, når gryden igen kommer i kog, kokosmælken. Til sidst mørksejen i mundrette stykker. Når sejen er blevet hvid og suppen skal ikke op på kogepunktet er retten færdig. Smag til med fishsauce eller salt evt. med sød chilisauce.

Da jeg lavede retten, havde jeg ingen hvidløg, men den smagte godt alligevel.

Torskerogn med porrer

 

 • ca 500 g torskerogn (frisk)

 • 2 -3 porrer

 • 4 æg

 • ¼ l piskefløde

 • smør

 • salt og peber

 

Torskerognen befris fra hinderne

Porrerne renses og skæres i julienne (tændstikstørrelse)

Smør smeltes(ikke brunes) porrerne kommes i og varmes igennem.

Æg, piskefløde og torskerogn piskes sammen.

Det hele blandes sammen og der krydres med salt og peber

Det kommes i en smurt form og bages i vandbad til den er fast (½ times tid)

 

Serveres med krydderurter i ymer eller creme fraiche 

Hurtige blæksprutter

 

 

I fryseren har jeg som regel blæksprutter fra kineseren på Østerbrogade/Christiansmindevej. Wokblanding fra Irma med ananas og vandkastanjer. Lidt chili,løg. hvidløg alm olie, Herbemare(salt), østerssauce, sød chilisauce, fishsauce,sesamolie og nudler fra spisekammeret. 

Vand med Herbemare sættes over til nudlerne, når det koger kommes de i.

Olien i wok'en, løg og hvidløg steges bløde. De frosne blæksprutter, grøntsagsblandningen tilsættes,. Et par minutter efter østerssauce, sød chilisauce(kan gemmes til serveringen) eller hvad man nu har af sjove ting i spisekammeret. Til sidst de varme nudler.

Det er hurtigt, nemt og smager godt.

Fiskefrikadeller med nye danske

 

 

 

Remoulade: Man tager et halvt glas Økologisk mayonnaise, den med kylingen på, og en halv bakke pickles fra Irma og rører det sammen. 

Kartofler skubbes godt og sættes over med vand og Herbemare.

Fiskefarsen, som er den grovhakkede med laks dra Odin i NordreFrihavnsgade, steges i passende størrelse i olivenolie.

Hvis man steger en halv citron med, er det utroligt så meget saft, man kan få ud af den.

Der kunne være en grøn salat til, men i dag blev det en tomatsalat.

Odin har også en grovhakket fiskefars uden laks, den er også god.

Pasta med Varmrøget laks og muslinger

 

 

 • Et stk. varmrøget laks

 • 750 g muslinger

 • 1 lille fennikel snittet i tynde skiver

 • 1 finthakket løg

 • 1 fed hvidløg

 • 1 lille tomat

 • 100 ml fløde eller cremefine

 • dild

 • smør

 • pasta

Muslingerne kommes i kogende vand, når de har åbnet sig, afkøles de og vandet hældes fra. Muslinger der ikke åbner sig sorteres fra. Skallerne skal ikke bruges.

Grøntsagerne gøres klar

Smør smeltes i en gryde

Løg, hvidløg og fennikel sauteres i smørret.

Fløden tilsættes.

Det skal koge et par minutter.

Muslinger og tomat kommes i og varmes igennem.

Det blandes med den koge pasta og den varmrøgede laks.

Varmrøget laks kan være frygtelig salt, så smag forsigtigt til med salt.

Man kan få en god ikke for salt laks hos fiskehandleren, den er dyrere end i supermarkedet; men de penge kan være godt givet ud.

Hornfisk

 

3 hornfiskefiletter

grahamsmel

olie/smør

salt og peber

kapers

evt. koriamder kan erstattes af persille eller dild.

Filetterne finpudses, fiskekhandleren lader som regel en rygfinne og to sidefinner siddende, jeg har aldrig fundet ud af hvorfor, gætter på, at det stammer fra dengang, hornfisk var en billig fisk. Det er den ikke mere. De skæres i passende stykker og vendes i grahamsmel. rugmel eller almindelig mel, hvor  salt og peber er blandet i.

Da alle filetter som regel ikke kan være på panden, bruger man ikke alt olie og smør på en gang. Olie og smør smeltes på panden,  og hornfisken kommes på. Steges på begge sider. Den er brun og fast i kødet, når den er færdig. Fisk kan få for meget.

De første, der er blevet stegt, kommes i med de sidste af hornfiskene, kapers og koriander drysses over.

Serveres med kartofler og salat. I dette tilfælde var salaten rester fra frokost, Vi fik vietnamesiske sommerruller, så der var bønnespirer, tomater, agurk og pabrika til overst, dertil en olie/eddikedressing.